Картопля запечена з грибами в духовці За 15 хвилин до закінчення

Картопля та гриби – смачний і корисний «дует», який подобається практично всім. Варіантів приготування в духовці досить багато: з м'ясом, овочами, в горщиках. Це ідеальний гарнір або окрема страва, яка готується просто, швидко і без особливих фінансових витрат. Для святкового столу або сімейного обіду у вихідний день можна зробити фаршировану картоплю з грибами. І неважливо, за яким рецептом і з якими добавками готується страва, результат завжди буде чудовим.

Калорійність

Якщо перефразувати відомий вислів, то вийде: «Який росіянин не любить картоплю». А ще кілька сотень років тому про неї в Росії й гадки не було. Існує така думка, що коренеплід необхідно виключити з раціону через високу калорійність, якщо прагнеш схуднути. Частково – правильно, але все залежить від способу приготування. Наприклад, калорійність 100 грамів картоплі порівняно мала – лише близько 80 ккал .

Для охочих скинути зайву вагу існує однойменна дієта. За рахунок свіжих або сухих грибів і заправки (масло, вершки, сметана) енергетична цінність підвищується до 125 ккал. Максимальна калорійність страви, якщо засмажити на пательні з копченостями і салом, – 175 ккал.

НА ЗАМІТКУ! Гриб – повноправний афродизіак. При зустрічі тет-а-тет, приготуйте стейк з м'яса, з додаванням мускатного горіха і перцю, і гарніру з грибів і картоплі.

Запечена картопля з грибами – класичний рецепт

Готується картопля швидко, грибів потрібно небагато, а страва виходить недорогою. Аромат такий, що домашніх кликати двічі до столу не доведеться!

  • 500 – 600 грамів бульб (дрібних) картоплі;
  • 200 – 250 грамів (будь-яких) грибів;
  • 2 невеликих цибулин;
  • Сіль – за смаком;
  • Мелений перець – за смаком;
  • Пучок кропу;
  • Щіпка гвоздики;
  • 3 – 4 ст. л. рослинної олії.
  1. Вимити і почистити бульби, порізати їх на четвертинки.
  2. Лісові гриби помити, а в печериць можна тільки протерти капелюшки. Замороженим грибам дати попередньо відтанути, сухі – замочити на ніч.
  3. Дрібні гриби порізати на половинки або четвертинки, а великі капелюшки нарізати пластинками, ніжки дрібно порубати.
  4. Цибулини розрізати навпіл, нашаткувати на півкільця.
  5. Налити в деко з високими бортиками олію, розподіливши рівномірно по всій площі. Заповнити часточками картоплі та грибами, додати цибулю. Обережно перемішати інгредієнти, додати спеції, підсолити та поперчити, ще раз перемішати.
  6. Деко щільно закрити фольгою, помістити в духовку, випікати близько півгодини при 220 °C. Хвилин за 5 – 7 до закінчення запікання видалити фольгу, щоб картопля набула апетитного рум'яного кольору. Гарячу страву розкласти по тарілках, присипати порубаним кропом.

Картопля по-французьки з грибами та свининою в духовці

Усього з трьох продуктів, що входять до складу, при додаванні сиру і сметани, виходить відмінна страва, апетитний французький делікатес.

  • 1 кг картоплі;
  • 2 цибулини (великі);
  • 500 – 600 грамів грибів;
  • 400 грамів сметани;
  • 300 грамів твердого сиру;
  • Сіль – за смаком;
  • Чорний перець – за смаком;
  • 2 – 3 ст. л. рослинної олії.
  1. Підготувати гриби, очистити, промити, обсушити, порізати тонкими пластинами.
  2. Цибулини почистити, порізати на півкільця або кільця.
  3. Середні за розміром бульби почистити, порізати на тонкі скибочки.
  4. Прогріти в сковороді олію і в ній злегка підсмажити цибулю.
  5. На деко, змащене олією, викласти картоплю, посолити її, прикрити грибним шаром, поперчити і знову посолити. Далі укласти цибулю.
  6. Некислу сметану розмішати із сіллю та перцем, рівномірно полити зверху. Прикрити страву листом фольги.
  7. Засунути деко в прогріту приблизно до 180 °C духовку. Стежити, щоб верх страви не підгорів.
  8. Через півгодини перевірити сірником або виделкою готовність картоплі і якщо вона м'яка, то присипати верх сирною стружкою. Запікати до зарум'янювання сиру хвилин 5 – 7. Після закінчення часу дістати деко, остудити, подати до столу зі свіжими сезонними овочами як гарнір або самостійну страву.

Картопля в горщиках із м'ясом і грибами

Чудова за простотою приготування, універсальна страва. Готувати можна з будь-яким м'ясом і різними видами грибів. Виходить ароматним і смачним, для молодих господинь цей рецепт – справжня знахідка. Урізноманітнити смак допоможуть різні овочі та спеції.

Картопля запечена з грибами в духовці Цибулини почистити, порізати на

  • 400 г м'яса (будь-якого);
  • 3 бульби картоплі;
  • 1 – 2 шт. свіжих помідорів;
  • 300 г грибів;
  • 1 цибулина;
  • 1 коренеплід моркви;
  • 12 шт. чорносливу;
  • 30 мл олії рослинної;
  • Сіль – за смаком;
  • Спеції – за смаком.
  1. Очистити і крупно натерти морквину, цибулю дрібно нашаткувати, пасерувати на олії.
  2. Підготувати м'ясо, очистити, промити, обсушити, порізати на кубики розміром приблизно по 2 см. Розкласти рівними порціями по 4 горщиках, додати в кожен по 3 шт. чорносливу.
  3. Помити гриби, очистити від шкірки, порізати пластинками, додати до м'яса.
  4. Прикрити грибний шар шматочками помідора (шкірку видалити).
  5. Великими кубиками порізати очищену картоплю, укласти на помідори.
  6. Останнім шаром викласти пасеровку, спеції та посолити, закрити горщики кришечками.
  7. Помістити посуд у прогріту до 200 °C духовку на третину години, жар зменшити і тушкувати до готовності хвилин 40. За 15 хвилин до закінчення покласти в кожен горщик по столовій ложці жирної сметани, посипати порубаним кропом. Гарним доповненням стануть свіжі або мариновані овочі. Подавати прямо в горщиках, поставивши їх на тарілки.

Корисні поради

Існує маса способів приготування картоплі з грибами в духовці: в рукаві, горщику, формі, на деку. Для аромату та користі додавайте цибулю. Щоб швидко почистити цибулину, розріжте її навпіл, а вже потім знімайте лушпиння.

Для страви беріть сорт картоплі, який під час приготування не розсипається. Найсмачніше виходить із білими грибами, навіть незначна їхня кількість покращує смак. Перший раз готуйте за рецептом, а потім, підключивши фантазію, експериментуйте з додаванням різних спецій і прянощів, овочів і фруктів.

Будь-якій господині варто мати у своїй скарбничці кілька рецептів приготування страви: для м'ясоїдів, вегетаріанців або людей, які дотримуються посту. Це виручить у багатьох ситуаціях, наприклад, коли завітали гості або захотілося побалувати домашніх чимось смачненьким, а сил для приготування після напруженого дня не залишилося.

Рецепт підготовно за підтримки сайта https://bestrecept.kyiv.ua/.

Від admin