Черемша на зиму – дуже проста і корисна заготівля в банках.  Черемша (дикий часник) містить багато вітамінів і корисних речовин. Щоб підтримати організм у зимовий час, слід запастися цією маринованою чудо-зеленню.

Як заготовити мариновану черемшу в банках на зиму

Для заготівлі черемші на зиму найкраще обирати молоді, цільні та міцні пагони: маринувати можна не тільки листя, а й стебла рослини. При зимових заготовках найкраще дрібно нарізати черемшу.

Черемша на зиму

Інгредієнти

  • Вода 1 л.
  • Сіль 1 ст.л.
  • Цукор-пісок 2 ст.л.
  • Оцет столовий 9% 6 ст.л.
  • Черемша 1 кг
  • Гвоздика 4 бутони
  • Перець чорний горошок 6 шт.

Приготування

  1. Як приготувати смачну заготовку черемші на зиму в банках? Промити рослини і перебрати, якщо це необхідно. Прибрати зіпсовані частини й обрізати квітконоси, оскільки вони дуже жорсткі

    Як приготувати смачну заготовку черемші на зиму в банках? Промити рослини і перебрати, якщо це необхідно. Прибрати зіпсовані частини й обрізати квітконоси, оскільки вони дуже жорсткі.

  2. Узяти дві каструлі однакового розміру. Першу поставити в холодильник на 15 хвилин, а другу - на плиту (зробити невеликий вогонь). Довести до кипіння

    Взяти дві каструлі однакового розміру. Першу поставити в холодильник на 15 хвилин, а другу – на плиту (зробити невеликий вогонь). Довести до кипіння.

  3. Коли вода закипить, додаємо в неї оцет. Висипаємо черемшу

    Коли вода закипить, додаємо в неї оцет. Висипаємо черемшу.

  4. Варимо черемшу 3-5 хвилин, виймаємо шумівкою (так найзручніше). Висипаємо її в крижану воду. Позбавляємося від води за допомогою друшляка. Коли вода повністю стече, перекладаємо її в банку і заливаємо киплячим розсолом

    Варимо черемшу 3-5 хвилин, виймаємо шумівкою (так найзручніше). Висипаємо її в крижану воду. Позбавляємося від води за допомогою друшляка. Коли вода повністю стече, перекладаємо її в банку і заливаємо киплячим розсолом.

  5. Закатуємо банки за допомогою закаточної машинки. Через 30 днів черемшу можна вживати в їжу у вигляді салату або подавати разом із м'ясом. Розкришивши руками, її також можна додавати в їжу

    Закочуємо банки за допомогою закаточної машинки. Через 30 днів черемшу можна вживати в їжу у вигляді салату або подавати разом із м’ясом. Розкришивши руками, її також можна додавати в їжу.

Смачного!

Як засолити черемшу на зиму в домашніх умовах

Процес засолювання черемші досить довгий, але здебільшого він не вимагає постійного перебування поруч господині. Потрібно тільки стежити за приготуванням і знімати піну.

Час готування – 14 днів.

Час приготування – 1 год.

Кількість порцій: 3-4.

Інгредієнти:

  • Черемша – 1 кг.
  • Сіль – 55 гр.
  • Вода – 1 л.

Процес приготування:

1. Для засолу черемші нам знадобиться досить широка каструля. Сюди поміщаємо траву (попередньо промиваємо її).

Черемша на зиму

2. В окремій ємності готуємо сольовий розчин. Наливаємо воду в каструлю і додаємо сіль. Вмикаємо плиту. Доводимо воду з сіллю до кипіння. Через марлю проціджуємо розчин.

Черемша на зиму

3. Заливаємо розчином черемшу і накриваємо зверху тарілкою. Ставимо що-небудь важке, наприклад трилітрову банку з водою.

Черемша на зиму

4. Каструлю з черемшею залишаємо на кухні. Постійно стежимо за солінням і знімаємо піну. Інакше воно зіпсується.

Черемша на зиму

5. Протягом 14-15 днів засолу постійно перевіряємо черемшу: пробуємо і перевіряємо ступінь солоності.

Черемша на зиму

6. Через кілька тижнів укладаємо черемшу в банки, закатуємо і зберігаємо в холодильнику або коморі разом з іншими соліннями. Вживаємо в їжу з м’ясом або як салат. Черемша корисна для роботи шлунка і багата вітамінами, що актуально в зимовий час.

Черемша на зиму

Смачного!

Неймовірно смачна аджика з черемші на зиму

Готову аджику вживають у їжу в холодному вигляді як соус у поєднанні з іншими стравами. Також її використовують як маринад для м’яса та намазку для бутербродів.

Час готування – 1 год.

Час приготування – 50 хв.

Кількість порцій: 2-3.

Інгредієнти:

  • Черемша – 300 гр.
  • Сир пармезан – 2 ст.л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – 2 ч. л.л.
  • Олія оливкова – 90-100 мл.

Процес приготування:

1. Промиваємо ніжну та молоду черемшу (стебла та листя). Викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася вода. Якщо цього не зробити, черемша зберігатиметься не так довго.

Черемша на зиму

2. Після обсушування нарізаємо черемшу дрібними шматочками, потім пропускаємо через м’ясорубку.

Черемша на зиму

3. Ставимо тертку в глибоку тарілку або миску. Натираємо сир. Додаємо його до подрібненої черемші. Перемішуємо.

Черемша на зиму

4. У суміш додаємо оливкову олію, солимо і перчимо за смаком. Перемішуємо та перекладаємо масу в емальовану каструлю. Ставимо на розігріту конфорку і тушкуємо 10 хвилин.

Черемша на зиму

5. Стерилізуємо банки (можна в духовці, мікрохвильовій печі або на паровій бані) і закладаємо в них готову аджику. Кип’ятимо кришки близько 2-3 хвилин. Закатуємо банки з аджикою і ставимо на зберігання в коморі або будь-якому іншому прохолодному місці.

Черемша на зиму

Смачного!

Як самостійно приготувати песто з черемші на зиму

Песто з черемші ідеально поєднується з м’ясом і густими супами. Його можна використовувати як основу під бутерброд до цих страв. Також із песто можна приготувати чудовий корисний перекус.

Час готування – 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Кількість порцій: 1.

Інгредієнти:

  • Цибуля зелена – 1 пучок.
  • Сир – 100 гр.
  • Олія оливкова – 70 мл.
  • Горіхи волоські – 50-100 гр.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Черемша – 1 пучок.

Процес приготування:

1. Пучок черемші промиваємо теплою водою і просушуємо серветкою або паперовим рушником. Обриваємо руками на шматочки довільної форми.

Черемша на зиму

2. Очищаємо горіхи від шкаралупи, дістаємо начинку і трохи подрібнюємо руками, щоб зручніше було переробляти в блендері.

Черемша на зиму

3. Пучок цибулі також промиваємо і просушуємо паперовим рушником, розрізаємо на шматочки.

Черемша на зиму

4. Усі інгредієнти перекладаємо в чашу блендера. Вливаємо олію і подрібнюємо в єдину масу.

Черемша на зиму

5. Тепер черга сиру. Нарізаємо його на шматочки середнього розміру і викладаємо до суміші. Знову подрібнюємо і перемішуємо всі продукти в блендері. Солимо за смаком. Песто перекладаємо в банку і закриваємо кришкою. Ставимо в холодильник. Зберігаємо 30 днів і стежимо, щоб на поверхні соусу завжди виступала олія.

Черемша на зиму

Смачного!

Простий і смачний рецепт ікри з черемші з томатною пастою в банках

Ікру з черемші заведено додавати як закуску до м’яса або у свіжі щі. Також її можна використовувати як намазку для чорного хліба або батона – залежить від смакових уподобань.

Час готування – 1 год.

Час приготування – 50 хв.

Кількість порцій: 5-6.

Інгредієнти:

  • Черемша – 1 кг.
  • Паста томатна – 200 гр.
  • Олія рослинна – 200 гр.
  • Оцет 9% – 2 ст.л.
  • Сіль – 1 ст.л.
  • Цукор – 1 ст.л.

Процес приготування:

1. Черемшу промиваємо теплою водою і викладаємо на паперовий рушник. Просушуємо до того моменту, поки не вбереться вся волога. Підставляємо впритул до отворів для виходу фаршу глибоку миску і подрібнюємо черемшу.

Черемша на зиму

2. Слідом додаємо томатну пасту, рослинну олію і цукор. Посипаємо інгредієнти сіллю і перемішуємо до однорідності.

Черемша на зиму

3. Вмикаємо плиту і робимо середній вогонь. Викладаємо в каструлю суміш і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння і чекаємо ще хвилину.

Черемша на зиму

4. Вливаємо оцет.

Черемша на зиму

5. Стерилізуємо півлітрові банки (кожну по 10 хвилин) і викладаємо в них ікру, накриваємо кришками і закатуємо за допомогою закаточної машинки.

Черемша на зиму

6. Даємо банкам із вмістом охолонути за кімнатної температури. Потім ставимо їх у холодильник або комору на зберігання. Ікра на зиму готова.

Черемша на зиму

Смачного!

Покроковий рецепт приготування лечо з черемші на зиму

Для приготування лечо черемшу найчастіше дрібно нарізають. Однак для повноти смаку і більшої схожості з соусом черемшу краще пропустити через м’ясорубку. Готове лечо стане гарною закускою до м’яса або риби.

Час готування – 1 ч.

Час приготування – 50 хв.

Кількість порцій: 8-10.

Інгредієнти:

  • Черемша – 2 кг.
  • Олія рослинна – 1 ст.
  • Сіль – 1 ст.л.
  • Цукор – 1 ст.
  • Вода – 1 ст.
  • Оцет 70% – 1 ст.л.

Процес приготування:

1. Перебираємо черемшу, прибираємо сухе або пошкоджене листя і стебла. Промиваємо черемшу і висушуємо паперовим рушником зайву рідину. Дрібно нарізаємо (можна подрібнити за допомогою м’ясорубки або блендера).

Черемша на зиму

2. У каструлю наливаємо воду, слідом відправляємо олію та оцет. Розбавляємо суміш цукром. Солимо. Вмикаємо плиту, ставимо каструлю на конфорку. Маринад має закипіти.

Черемша на зиму

3. Викладаємо черемшу в суміш. Знову доводимо до кипіння і варимо півгодини. Поки заготівля вариться, стерилізуємо банки.

Черемша на зиму

4. Закладаємо лечо в банки. Накриваємо їх кришками та закатуємо. Перевертаємо дном догори. Чекаємо, поки вони охолонуть. Після охолодження лечо вже можна спробувати.

5. За кілька тижнів лечо настоїться. Банки можна буде прибрати в прохолодне місце (холодильник або комору).

Черемша на зиму

Смачного!

Від admin